Niets is goed, alles is kut, hier zeik ik..

Wanneer geen buitenlander meer

Door battler op vrijdag 29 oktober 2010 14:47 - Reacties (54)
Categorie: Zeiken, Views: 7.623

Wanneer ben je geen buitenlander meer?

Regelmatig krijg ik het te horen;
Zij zijn kut, jij niet want jij spreekt Nederlands.
Zij zijn anders, want jij bent wel gewoon normaal.
Of,
Jullie buitenlanders dit, dat, zus en zo.

Ik snap dat er anders naar mij gekeken wordt.Dit Is logisch en hier heb ik ook geen problemen mee. Uiteraard betekent dit niet dat ik het prettig vind, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen.

Maar vervolgens is voor mij de vraag. Wanneer zijn gekleurde mensen in het overwegend blanke Europa geen buitenlanders meer? Of blijven "wij" dit altijd? Ik heb het niet over de definitie van het woord Buitenlander of allochtoon of een ander synoniem/eufemisme. Deze definities zijn trouwens toch niet vast en altijd duidelijk en daarmee is het ook niet duidelijk wat iemand bedoelt.

Mijn ouders komen uit Suriname (zijn daar geboren). Spreken vloeiend Nederlands maar zijn wel meertalig opgevoed. Buitenlanders?
Ik ben hier geboren. Spreek vloeiend Nederlands en ben enkeltalig opgevoed. Buitenlander?
Mijn kinderen? zelfde verhaal als ik. Buitenlander?
Sorbo schreef op vrijdag 29 oktober 2010 @ 15:05:
Je zult altijd een buitenlander blijven voor mensen die jou niet kennen, puur omdat ze je niet kennen. Als je geen contact hebt met mensen buiten visueel contact om is dat het enige waarmee ze een karakterschets van jou kunnen maken.

En ja, daar zijn wij mensen van origine gewoon grote eikels in. Kunnen wij ook niks aan doen :+
Dit is voor mij waarschijnlijk het antwoord. Ik zal altijd een buitenlander blijven, zo ook mijn kinderen. Zolang iemand mij niet kent ben ik een buitenlander.

Even voor de duidelijkheid: Ik ben niet op zoek naar een antwoord want dat is er niet. Ik ben ook niet zielig of wat dan ook dus geen bloemen met excuses. Chocola mag daarentegen altijd.

4 Grote problemen met het IT onderwijs

Door battler op zaterdag 23 oktober 2010 15:30 - Reacties (22)
Categorie: Zeiken, Views: 3.215

Docenten, Beoordelingen, Geld, Opleidingsniveau.
Dit zijn naar mijn idee de 4 grootste problemen van het hedendaagse IT onderwijssysteem (in willekeurige volgorde).

Hier even in het kort wat het probleem is;
Docenten - Het kennisniveau van de docenten is te laag.
Beoordelingen - Er wordt te weinig beoordeeld in cijfers.
Geld - Scholen zijn teveel uit op geld.
Opleidingsniveau - Degradatie van het niveau als gevolg van het bovengestelde.


Docenten: Het kennisniveau van de docenten is te laag.
Zowel op het MBO als op het HBO heb ik regelmatig het idee gehad dat docenten een te laag kennisniveau hebben. Ik ben van mening dat ik alleen goed kan oordelen over de onderwerpen waar ik zelf goed bekend mee ben. In mijn geval is dat dus netwerken. Dit neemt niet weg dat ik ditzelfde probleem heb opgemerkt bij andere onderwerpen.
Een docent die nog geen bedrijfsnetwerk heeft aangesloten staat te vertellen hoe het moet. De reden waarom juist deze docent hier staat heeft de volgende oorzaken.
- Tekort aan docenten.
Er is een groot tekort aan gekwalificeerde docenten. Docenten kunnen meer verdienen in het bedrijfsleven en blijven daarom ook weg.
- Te weinig geld
Er is te weinig geld om meerdere docenten aan te nemen. Dit heeft als gevolg dat een docent les moet geven in meerdere onderwerpen. Zo kan de docent voor database bijvoorbeeld ook elektrotechniek geven. Dit hoeft geen probleem te zijn als de scholen dit niet zouden eisen van de docenten.
- Tijdsdruk
Door een tekort aan docenten is er vaak te weinig tijd om de lessen goed voor te bereiden. Docenten moeten niet alleen lesgeven maar vaak ook administratieve zaken regelen. Docenten hebben niet genoeg tijd om al hun taken goed te vervullen tenzij ze hun privétijd opofferen. Iets wat niet elke docent wil doen.
- Marktwerking
Wie geen baan krijgt in het bedrijfsleven kan nog altijd een docent worden. Tenslotte is daar juist een groot tekort. In de praktijk levert dit vaak het probleem op dat docenten die incapabel zijn bevonden voor het bedrijfsleven lesgeven over het bedrijfsleven.

Beoordelingen: Er wordt te weinig beoordeeld in cijfers.
Toen ik mijn MBO-diploma ontving zat er ook een cijferlijst bij. Alles wat je afgerond had was voldoende alles wat je niet had afgerond was onvoldoende. Ik was geslaagd dus bijna vanzelfsprekend was alles voldoende. Iedereen wist dit al tijdens de studie, je zou geen cijfers krijgen. Op het HBO werken ze met studiepunten, het principe is precies hetzelfde. Vak gehaald? Punten erbij. Waarom zou je in hemelsnaam de hoogste mogelijke cijfers gaan halen als je daar nooit meer wat van zou terugzien. Een leerling die middelmatig presteerde had precies dezelfde cijferlijst als iemand die uitmunten presteerde. Ik zal nooit de volle 200% geven als ik weet dat ik uiteindelijk alleen een voldoende of onvoldoende krijg. Is dit persoonlijk? Ja natuurlijk, er zijn ook leerlingen die altijd de volle 200% geven. Maar het is niet alleen de taak van de scholen om te onderwijzen maar ook om te motiveren. Alleen op deze manier zorg je dat leerlingen excelleren. Zie hier een medeoorzaak van de "zesjescultuur".

Geld: Scholen zijn teveel uit op geld.
Scholen kampen bijna altijd met een tekort aan geld. Onderwijs is gewoon duur en wij zijn gewend om dat relatief goedkoop te krijgen. Scholen zijn altijd bezig om zoveel mogelijk leerlingen aan te trekken, aan te nemen en af te laten studeren. Een voorbeeld is op dit moment veelvoudig in het nieuws. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat deze school niet de enige is. Dit is geen incident wat hier heeft plaatsgevonden maar een structureel probleem.

Opleidingsniveau: Degradatie van het niveau als gevolg van het bovengestelde.
Een deflatie van de waarde van mijn diploma. Een inflatie van opleidingseisen bij vacatures. Er studeren teveel leerlingen af op een te hoog onderwijsniveau met een te laag kennisniveau. Wij zijn een kenniseconomie en willen dat ook blijven. Maar overschatten wij die waarde van deze kennis niet een beetje op dit moment?

Hoe we dit zouden kunnen oplossen is een mooi begin voor een volgende blogpost.

Hypocriet

Door battler op zaterdag 29 mei 2010 22:02 - Reacties (17)
Categorie: Zeiken, Views: 2.928

buitenlander - immigrant - allochtoon - medelander - nieuwe Nederlander.


Ik erger mij aan de Negers die op de hoek van de straat hangen.
Ik erger mij aan de Marokkanen die muziek luisteren via hun telefoon in het openbaar vervoer.
Ik erger mij aan de Surinamers die altijd te laat zijn en niets serieus lijken te nemen.
Ik erger mij aan de Hindoestanen die auto’s kopen die ze niet kunnen betalen.
Ik erger mij aan de Turken die hypocriet zijn over de regels van de Islam.

Ik erger mij aan de Nederlander die mij het gevoel geeft alsof ik verantwoordelijk ben voor hun daden.

Schoenen uit, sokken uit, springen!

Door battler op vrijdag 14 mei 2010 18:32 - Reacties (22)
Categorie: Zeiken, Views: 4.704

Zoals gewoonlijk in de trein vanuit Utrecht naar Rotterdam in de stiltecoupe. Vandaag is een van die dagen dat iedereen zich ervan bewust is dat dit niet de plek is om je liefdesleven uit de doeken te doen, en ik geniet dan ook met volle tuigen van de stilte die er heerst. Een vrouw met haar zoon komt binnen. De kans dat die jongen 40 minuten lang zijn mond houdt is klein. Oww wacht meneer moet blijkbaar een scheet laten want hij verteld dit uitgebreid aan zijn medepassagiers. Hmm een provocateur, achja het is een kind weet hij veel wat een stiltecoupe is. Sterker nog, ik weet niet eens of hij wel kan lezen. Zijn moeder vast wel maar die heeft het klaarblijkelijk niet gezien. Geen probleem dan vertellen we het toch gewoon even. “Weetje zeker dat de stiltecoupe de juiste plek is voor je”? De vrouw schrikt maar neemt gelijk actie, “ssstt.. hier moet je stil zijn” zegt ze tegen haar kleine. Waarschijnlijk houdt hij zich er niet aan, maar dat zou ik ook niet doen in zijn geval. Op school moest je al heel de dag je mond houden, ben je eindelijk uit, moet je nog steeds stil zijn. De jongen naast me moest blijkbaar op school ook zijn schoenen en sokken aan houden want die doet hij nu uit. Blijkbaar mocht je daar ook niet springen op de stoel, want in de trein kan je dat gelukkig wel. Mama is duidelijk in verlegenheid gebracht en tracht haar zoon duidelijk te maken dat hij in ieder geval niet zo moet schreeuwen. Uiteraard provoceert de jongen door nog harder te schreeuwen. Na 5 min te hebben geschreeuwd en gesprongen is het blijkbaar genoeg voor zijn moeder. “Owhh we zijn er bijna, trek je sokken en schoenen maar aan”. Zo snel als hij ze uit had, zo snel heeft hij ze schoenen en sokken ook weer aan. “Laten we alvast op de gang staan, dan wachten we daar”. Hij heeft niet door dat zijn moeder zichzelf op een slinkse manier aan de boze blikken wilt ontrekken. Twee min later staan ze op de gang.
Kinderen daar begin ik nog niet aan. Maar voordat ik er ooit aan begin heb ik dus in ieder geval een vrouw nodig die zelfs mij mijn mond kan laten houden.

Stilte in de stiltecoupe a.u.b

Door battler op vrijdag 14 mei 2010 18:30 - Reacties (4)
Categorie: Zeiken, Views: 1.747

Vanochtend met de trein vanuit Rotterdam naar Utrecht: Ik probeer te studeren voor mijn Cisco examens wanneer meneer A en mevrouw B instappen, beide van buitenlandse komaf en netjes gekleed. Meneer A iets te netjes voor een hetro maar ik geef hem het voordeel van de twijfel en typeer hem als metro. Meneer A gaat naast mij zitten en mevrouw B recht tegenover mij. Vervolgens begint mevrouw A een conversatie met blijkbaar haar partner, ah dus toch juist, een metro. Na twee zinnen is er een pauze van enkele seconden. Ik denk gelukkig, ze begrijpen toch wat een stiltecoupe inhoud. Niet dus, meneer A doet zijn mond open. Mooi niet dus denk ik bij mezelf, slinks onderbreek ik zijn poging tot conversatie met "Ik wil niet vervelend zijn, maar dit is een stiltecoupe" en ik wijs naar het raam waar overduidelijk stilte op is geplakt.
Enigszins verbouwereerd en duidelijk van zijn apropos kijkt hij zijn vermoedelijke vriendin aan. Zijn vriendin laat het er echter niet bij zitten, zo'n snotjong leest haar toch echt de les niet. Ze tikt op de stoel naast haar en meneer A is goed afgericht en begrijpt zijn commando. Hij neemt naast haar plaats en hervat het gesprek. Nogmaals onderbreek ik het gesprek en vraag of dat het echt te veel moeite is om stil te zijn, er zijn andere coupes waar het wel op prijs wordt gesteld als je je privé leven wilt delen met de rest van de trein.
Meneer A probeert het nog goed te praten met "ik ben al verder van je af gaan zitten". Ondertussen ben ik het al zat en het liefst timmer ik zijn tanden uit zijn mond. Helaas kan dit niet want het is tenslotte een stiltecoupe.

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1407818