Mijn eerste toch net niet woning

Door battler op zaterdag 1 oktober 2016 12:00 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 3.827

Deze blog is voornamelijk bedoelt voor mensen die hun eerste huis gaan kopen, net gekocht hebben of gewoon nieuwsgierig zijn. Terwijl ik dit schrijf is mijn huis officieel af dus heb ik wat meer ervaring dan toen ik aan dit traject begon. Daarentegen ben ik verre van een deskundige maar ik hoop wel dat mijn ervaringen van enig toegevoegde waarde kunnen zijn. ik probeer bij zoveel mogelijk zaken prijzen erbij te zetten. Belangrijke zaken krijgen een }:O.

Ga je eerst kijken wat je maximaal kan lenen of waar je wilt wonen? In mijn geval heb ik eerst mijn maximale hypotheek berekend, dit kan via verschillende online tools. Uiteraard heb ik ook gekeken hoeveel ik moet verdienen om een hypotheek te kunnen krijgen van een paar miljoen maar dat vond ik toch iets te gortig en heb ik maar genoegen genomen met mijn eigen salaris. Vervolgens heb ik een afspraak gemaakt bij een hypotheekadviseur die dit bevestigde, het maximaal te lenen bedrag was gelijk aan wat er online was aangegeven. Voor het eerste intakegesprek zitten er geen kosten aan verbonden dus dat scheelt. Om het maximale te lenen kwam ik neer op een maandbedrag van ongeveer 1000,-. Vervolgens moest ik berekenen of ik dit ook echt kon betalen. }:O Er zijn verschillende tools voor maar ik heb alles in een grote excel sheet gegooid .Dit was even slikken, ik verdiende redelijk maar er kwamen veel extra kosten bij kijken. Water, stroom, Stadsverwarming, watersysteem, waterzuivering, OZB, Rioolheffing, Afvalstoffenheffing, Waterschapsbelasting en dan ben ik er vast nog wat vergeten. Dan heb je nog de gewone uitgaven zoals Internet, Telefoon, vervoer, verzekeringen, Uitgaan, cadeautjes... Al met al ging het wel lukken maar het zou wel krap worden, ik zou maar 200,- per maand opzij kunnen zetten voor vakanties, incidentele uitgaven en om te sparen. Ik was toen 26 en alleen verdiener, het zou wel gaan lukken maar dan moest ik er wel rekening mee houden dat het budget beperkt was.

Zoeken naar woningen..
Voor mijn woning had ik een aantal eisen; mijn vriendin moest makkelijk naar school kunnen, ik makkelijk naar me werk. Uiteraard waren er nog veel meer eisen maar ik denk dat iedereen die voor zichzelf moet bepalen en op basis daarvan gaan zoeken. Na ongeveer 10 woningen bezocht te hebben kwam ik mijn droomwoning tegen. Dichtbij de snelweg, groot, uitzicht op het park en vijver. Twee badkamers, 5 slaapkamers en flink wat vierkante meters (178m2), volledig gerenoveerd omdat het een vrij oude woning was.

BuitenWoonkamerKamerPreoccupied with whether or not we could, we didn’t stop to think if we should
We zijn maar met ze tweeŽn, voorlopig nog geen kinderwens. De woning was helemaal gerenoveerd dus het was erg lastig om te bepalen waar allemaal overheen geplamuurd was. Daarnaast was het een oude woning en dat zou wat kosten met zich mee brengen. Een bouwtechnischekeuring bood uitkomst, dan wist ik in ieder geval tot op een bepaalde hoogte hoe het er aan toe was (kosten 300,-). Afspraak gepland en een week later kreeg ik de conclusie. Bouwtechnisch was het helemaal in orde. Na veel overleg met mijn familie heb ik alsnog besloten om het niet te doen. Zo een grote woning betekende ook veel stookkosten, meubels, verf, raambekleding. Ik had wat geld opzij gezet en je hoeft ook niet alles in 1 keer aan te schaffen maar wel iets om rekening mee te houden. Maar het was wel een oude woning en als er iets zou gebeuren dan moest ik het wel kunnen betalen. Ik had 10k opzij gezet voor de inrichting/hypotheek en had 10k achter de hand voor onvoorziene kosten. Zou dit genoeg zijn geweest? Achteraf waarschijnlijk wel maar toen durfde ik het risico niet aan en heb ik de woning niet gekocht. Zoals je merkt nog steeds een pijnlijk punt. ;)

Volgende: Mijn eerste net wel woning 10-'16 Mijn eerste net wel woning
Volgende: Lightbox werkt niet 09-'16 Lightbox werkt niet

Reacties


Door Tweakers user Ferdi Nando, zaterdag 1 oktober 2016 13:24

Erg lastig om achteraf op zo'n keuze terug te kijken, je weet immers niet hoe het zou zijn gelopen! Ik ben ook een beetje om me heen aan het kijken naar een eerste woning en er komt zeker een hoop bij kijken!

Edit: lekker helder geschreven, leest lekker weg:)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 1 oktober 2016 13:25]


Door Tweakers user vanaalten, zaterdag 1 oktober 2016 13:31

Prima keuze, denk ik. Niet vanwege logische redenen, maar als je onderbuikgevoel zegt 'niet doen', dan moet je daar in mee gaan.

Veel geluk in je volgende woning! :)

Door Tweakers user Emiel1984, zaterdag 1 oktober 2016 13:49

Je bent in ieder geval wel al heel wat stappen verder gekomen dan ik.
Tot op heden huur ik nog steeds in de vrije sector. Altijd veel geluk gehad met de locatie en de gemaakte overeenkomsten.

Echter nadat vele (de meeste) collega's met het nieuws kwamen dat ze een woning gekocht hadden ben ik toch is gaan rondkijken wat de voor en nadelen hiervan zijn ten opzichte van huren voor mij. Ik kwam daarbij nog op een heel neutraal punt uit. Dus nog steeds geen echte keuze kunnen maken hierin.

Omdat ik weinig zin heb om grote risico's te nemen en ik geen vriendin heb om dit risico mee te delen had ik mijn budget niet al te hoog ingesteld bij het zoeken.

Tot op heden echt nog niks gevonden maar toch wel dat risico\budget al wat bijgesteld om nog iets te kunnen vinden wat ergens op lijkt. Met een enkel inkomen is naar mijn idee lastig om een woning te vinden binnen een leuke omgeving is mijn ervaring tot nu toe helaas. Maar misschien ben ik gewoon iets te voorzichtig als het gaat om het nemen van een beslissing waaraan risicos verbonden zijn :) .

[Reactie gewijzigd op zaterdag 1 oktober 2016 13:50]


Door Tweakers user Harm_H, zondag 2 oktober 2016 02:07

Keuze heb je toen gemaakt met de informatie die je toen had.

Zelfs al baal je nu, vanwege gestegen woningprijzen of whatever, je kan nu die beslissing niet meer veranderen. Hoogstens iets van leren.

Dit geldt ook voor aandelen Apple, bitcoins, relaties, "had ik maar...". Nee. Je hebt toen gehandeld naar wat jij dacht was goed.

Ten slotte, mensen in Nederland zijn nogal 'koopgeil' danwel gestimuleerd door de hypotheekrenteaftrek. Terwijl, als je binnen 10jaar weer verhuisd, huren goedkoper kan zijn. Hier zijn veel video's over te vinden op youtube.

Ps. Een huis koop je 'niet ff', een foute beslissing kan je jaren ongeluk, kluszorgen of geldzorgen brengen. Niets mis mee om daar de tijd voor te nemen.

Door Tweakers user Harm_H, zondag 2 oktober 2016 02:21

Beetje lullig van me om een heel advies neer te zetten zonder mijn eigen situatie te vermelden. 3jaar geleden jaren '30 appartement gekocht, samenwonend, vriendin wil hier altijd blijven wonen, ik niet denk ik. Twee bouwkeuringen laten doen. Destijds onder acceptabele tijdsdruk veel bezocht want we moesten uit een onderhuur woning voor datum x. Woningprijs is intussen gestegen, maar voor hetzelfde was het gezakt.

Door Tweakers user Pietervs, zondag 2 oktober 2016 11:19

Niet om zout in de wond te strooien, maar je bent 26, en je vriendin studeert nog?
Dat betekent, dat je inkomen nog gaat stijgen. Als je vriendin een baan vind na haar studie, betekent dat meer inkomen, terwijl jij nog redelijk aan het begin van je carriere staat en normaal gesproken de komende jaren er ook nog op vooruit zal gaan.

Dus nu een huis kopen, waarvan je weet dat je de komende twee, drie jaar het wat rustiger aan moet doen is eigenlijk niet erg, zolang je maar zeker weet dat het het huis is wat je echt wil!

Tegelijkertijd: kudo's voor het feit dat je af durft te zien van een huis na zo'n onderzoekstraject. Genoeg mensen die vinden dat ze er al zoveel tijd en geld in gestoken hebben, dat ze eigenlijk geen andere keus meer hebben!

Door Tweakers user Brandts, maandag 3 oktober 2016 09:56

Voor mij was de belangrijkste overweging bij het kopen van een huis, wat is de impact op mijn kwaliteit van leven? (ter info, ik was ook 26 toen we ons huis kochten)

Wat ik zou meenemen in de overweging is niet alleen of je het huis nu kunt betalen, maar ook of je het kunt betalen als er iets onverwachts gebeurt.

Stel je krijgt wat financiŽle tegenslagen, zoals een auto die kapot gaat. Aangezien je 200 euro per maand spaart zou dit betekenen dat dit ten koste gaat van je vakantie. Of nog erger, je raakt je baan kwijt (wat vrij realistisch is in deze tijd). Betekent dit dat je je huis moet verkopen? Als je dit allemaal acceptabel vindt is het prima, maar ik heb ervoor gekozen om niet het maximale te lenen om zo meer geld over te houden voor andere dingen. Heb je met z'n 2en werkelijk een huis nodig met 5 slaapkamers en 2 badkamers? Of betaal je liever wat minder zodat je 2 keer per jaar op vakantie kunt en nog reserves hebt voor een nieuwe auto o.i.d.

Voor mij is in ieder geval de keuze gevallen op de 2e optie :)

Door Tweakers user carbidsjitter, maandag 3 oktober 2016 13:31

Emiel1984 schreef op zaterdag 01 oktober 2016 @ 13:49:
Je bent in ieder geval wel al heel wat stappen verder gekomen dan ik.
Wat is verder ? Ik heb mijn huis weer verkocht om weer wat flexibeler in het leven te staan. Ik merk heel vaak bij anderen dat als je een huis gekocht hebt dat je dan zogenaamd weer 'verder' ben in het leven. Heel veel mensen snappen ook niet dat ik mijn huis weer verkocht hebt. Na ja, ik voel me er prima bij ;)

Door Tweakers user Xanaroth, maandag 3 oktober 2016 13:48

Dergelijk oude woning van dergelijk formaat? Moet je al snel denken aan duizenden euro's per jaar GWL (vindt de 1200 euro voor mijn jaren 90 appartement al veel, laat staan een 2x zo groot tochthok..), dat dan letterlijk en niet figuurlijk bedoeld. Je praat dan al over meerdere factoren aan kosten, nog afgezien van onderhoud etc.

Zo valt al gelijk de leuning-loze trap op (ga je je snel genoeg aan irriteren), en dat de verwarmings elementen aardig klein lijken gezien het formaat van de ruimtes en isolatie van dergelijke oude woningen. Met een beetje pech ben je na de 1e woonmaanden aan die 2 klussen al gelijk je reserve er doorheen aan het jagen.


Dus hoe lullig het ook klinkt, enkel op basis van deze 2 foto's zou ik al zeggen prima keuze. Zul je achteraf vanzelf blij van worden als je mensen leert kennen die wel dergelijk oude woningen hebben en hoort wat ze kwijt zijn per maand.

[Reactie gewijzigd op maandag 3 oktober 2016 13:50]


Door Tweakers user battler, maandag 3 oktober 2016 15:28

Bedankt voor alle reacties! Ik denk ook dat mijn uiteindelijke keuze financieel voordeliger is geweest. Maar jammer vind ik het zeker, ik had natuurlijk ook allemaal ideeen over de inrichting. Die heb ik nu voor een gedeelte wel kunnen realiseren in mijn nieuwe woning. Zoals bijvoorbeeld mijn inloopkast of de Slaapkamer/bioscoop (komt morgen online).

[Reactie gewijzigd op maandag 3 oktober 2016 15:28]


Reageren is niet meer mogelijk